Gå til innhold

Ashes to ashes (2006)

Av Harold Pinter


En enkel tekst som stiller komplekse spørsmål. En virkelighet der skillet mellom løgn og sannhet er vasket ut.

Harold Pinter vant Nobelprisvinneren i litteratur 2005. Dette er en av hans nyeste og mest omdiskuterte tekster. Den har ikke vært spilt i Norge før Nationaltheatret og Ferske Scener hadde premiere samtidig i 2006.
 Ashes to Ashes (1996) er fra Pinters hånd en enkel tekst som reiser komplekse spørsmål: Hvem er skyldig? Hvem har ansvaret? Hvem er offeret? Hvem nekter å se verden i øynene?

Rebekka og Devlin lever et liv som Devlin opplever som lykkelig, inntil Rebekka en dag begynner å fortelle hva hun bærer på.

Ferske Sceners forestilling er et møte med en virkelighet der skillet mellom løgn og sannhet er visket ut. Med nyskrevet musikk og overraskende bilder skapes en scenisk virkelighet der det uhyggelige grunnlaget bak Devlin og Rebekkas lykke kommer til syne.

[sitat]Eleganse og lavmælthet gir hardtslående Pinter. [kilde]Erling Steenstrup, NRK[/kilde][/sitat]

[sitat]Ferske sceners oppsetning av Pinters drama treffer tilskuerne som en ubehagelig påminnelse om fremferd i det private liv, grusomheter i historien og samtiden og (mangelen på) engasjement i det offentlige. [kilde]Ruben Moi, Nordlys[/kilde][/sitat]

Manus er utviklet i samspill med Ferske Scener.