Gå til innhold

Nok en same (2013 – )

En dokumentarisk musikal. Hva er en ekte same?

Bli med til Gamvik, et gammelt samisk fiskevær ytterst på Finnmarkskysten. I tusenvis av år har samene her levd godt av havet. Men på knappe 100 år forsvant samisk språk og kultur nesten helt fra dette stedet. Hvordan skjedde dette?

I denne forestillingen tar Håkon Mathias Vassvik deg med inn i historien om stedet han kommer fra. Da han vokste opp her på 80-tallet ble han fortalt at han var norsk og at nesten ingen der var samisk. Men jo eldre han ble jo mer endret historiene seg.

Med seg på scenen har han Torgeir Vassvik og Kari Rønnekleiv. Med trommer, joik, gitar og fiolin spiller de ut historien om hvordan man mislyktes i å fornorske en ekte blandingskultur.


Utdrag fra omtale fra forestillinga 16. februar 2017:

«Nok en same» leiker med ritualer, roller og klisjeer, og hele presentasjonen utnytter uten blygsel vår fascinasjon for det fremmedartede og merkelige, for verdensmusikk og «ny-sjamanisme». Og utøverne gjør det med både stolthet og ironi, og med stor kunnskap, musikalitet og innlevelse. Avstanden mellom noaidenes trommereiser i en fjern fortid og nåtidas moderne «krattskog» av samer krymper, og forenes i en hverdagslighet som handler like mye om det enkelte menneske og den flerkulturelle virkeligheten vi lever i, som det handler om det samiske.

Heidi Halvorsrud Arild, Den Kulturelle Skolesekken i Aust-Agder


Om de medvirkende

Håkon Mathias Vassvik: Frilans skuespiller og regissør. Fast medlem av Ferske Scener siden 2012. Medlem av Verk Produksjoner siden 2006. Har mottatt to Heddapriser for Årets forestilling med Verk, i 2011 og 2013. Regissør og skuespiller i V/H/H, et teaterband han har sammen med Bjørn Erik Haugen og Johan Harstad. Utdannet ved Akademi for Scenekunst i Fredrikstad.

Torgeir Vassvik: Musiker og komponist. Han er en av de fremste fornyerne av samisk musikk. Har gitt ut to plater, SÁIVU 2006 og SÁPMI 2009, og spiller eget materiale både solo og i flere ulike musikalske konstellasjoner, for tiden mest aktiv med Global Fever Orchestra sammen med bl.a. Kari Rønnekleiv, Ole Henrik Moe og Audun Strype.

Kari Rønnekleiv: Fiolinist. Har bl.a. jobbet med Tromsø Symfoniorkester, Bodø Sinfonietta, Trondheim Symfoniorkester og Trondheim-Solistene. Hun jobber også med fri improvisasjon sammen med komponisten Ole-Henrik Moe. I 2007 mottok hun Spellemannsprisen for beste album i samtidsmusikk-klassen, der hun fremførte musikk komponert av Ole-Henrik Moe. Utdannet ved Trøndelag Musikkonservatorium og ved Royal College of Music i London.