Gå til innhold

Raseri (2017)

Raseri av Elfriede Jelinek

I samarbeid med litteraturfestivalen Ordkalotten har vi i Ferske Scener fått en sjelden tillatelse til å gjøre en lesning av Jelineks siste tekst. Tre skuespillere og en perkusjonist går løs på teksten i en improvisert og musikalsk live scenetekstframføring i møte med publikum. Det er første gang Raseri framføres i Norge.

Raseri (skrevet i 2015) tar utgangspunkt i angrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo og det jødiske markedet i Paris i januar 2015. Hva ligger bak et slikt destruktivt raseri? Jelinek svarer med et kollektiv av stemmer og går til de greske mytene, til Iliaden men også til raseriet til dagens jihadister, europeere og til slutt seg sjøl. Hvor starta det? Hvem er den riktige guden? Trenger vi en?

Jelineks tekst er vill, ubehagelig, overskridende og direkte. Den er en anerkjennelse av at raseriet fins i oss alle og at vi trenger disse kreftene.

Happeningen er basert på Mia Tellanders svenske oversettelse av stykket til oppsetninga på Borås Stadsteater i mars 2017, den foreløpig eneste oppsetninga i Norden.