Gå til innhold

Langligger

Tirsdag 26.april kl 12.00, Rådstua Teaterhus

 

Av Jacoba Maria (Coby) Omvlee

I 2011 ble scenekunstner Coby Omvlee alvorlig skadet i en bilulykke. Setebeltet skar gjennom en fra før stråleskadet tynntarm. Hun ble liggende på sykehus i ett år med kompliserte skader, ikke bare på grunn av selve ulykken, men også på grunn av kirurgiske og administrative feil. Hun ble det helsepersonell kaller en langligger. Med ulike stomier (utlagt tarm) utallige stomilekkasjer, og et underlig uslitelig godt humør.

Året som langligger gjorde at hun ufrivillig nærmest ble en wallraffer på innsiden av Helse-Norge, men i motsetning til Gunter Wallraff opererte hun med tillit som byggestein. Kontakten hun oppnådde med mange av de cirka150 pleierne og noen av legene ga henne en sjokkerende innsikt i helseansattes hverdag. Omvlee fikk servert mange tragikomiske historier om hvordan jobbhverdagen hadde blitt etter i det nye sykehuset, hvor arkitekturen var planlagt for å hindre uformell kontakt mellom leger og sykepleiere, hvor ‘estetikken sto i høysetet’ mens det verken var plass til reservesenger eller pleieutstyr. Korridorene var sprengt med alt det ikke var lagerplass til. Det tok 2 måneder å få skiftet en lyspære, og madrassene var gamle og innsunkne for “pasienter skal jo ikke ligge lenge”. Hun begynte å observere, notere, ta bilder.

Som teatermenneske og som utsatt pasient kjente hun behovet for å kunne rapportere direkte og uforfalsket, med en scenisk dokumentarbearbeidelse av oppholdet som mål.

LANGLIGGER blir et galgenhumoristisk dokumentarteater i undringens tegn om livet i og rundt en multifunksjonell seng – intenst sosialt og kreativt tross smerte og ubehag.

Ved hjelp av et vell av sceniske virkemidler vil tråder trekkes ut til et større bilde og gir et usminket innblikk i sykehusenes hverdag, samtidig som man ser etter mulighetene for å skape et mer humant helsevesen.

I Scenetekstivalen presenteres noen tekstskisser og ideer forøvrig om den tenkte veien til premieren 2017. Coby vil gjerne ha respons fra tekstivaldeltakerne.

På scenen:
Coby Omvlee og Marius Kolbenstvedt

Den ferdige forestillingen vil bestå av deler som er improvisert fram i arbeidsøkter sammen med regissør, egne tekster og fragmenter fra lmede intervju med ca 20 fagpersoner.

Planlagt team for forestillingen:
Dramaturg: Marius Kolbenstvedt, regi: Anne Mali Sæter, videodokumentarist og komponist: Randi Størseth, scenograf: Gilles Berger, Dukkemaker: Jaap den Hertog m.fl.
Finansiering av skriveprosess: Forprosjektstøtte fra Norsk Kulturråd og 1-årig arbeidsstipend.
Verksted: Under Propellens Dokumentarfestival, november 2015. Planlagt premiere: Forhåpentligvis våren 2017.

Foto: Anne Marta Kjersvik