Gå til innhold

Nattlesning: Engler i Amerika

Natt til torsdag 26. april blir det mulig å få høre hele denne episke skeive klassikeren Engler i Amerika  av Tony Kushner fra 1991. Med åtte skuespillere og innlagt nattmat blir det en lang reise inn i et USA i endring, og et sterkt møte med mennesker fanget mellom himmel og helvete.

New York, 1985. Ronald Reagan er president i USA. Optimismen er sterk og den amerikanske drømmen spinner som en jojo på kokain. Fremdeles er Sovjetunionen den store fienden, men noe stort og omgripende er i gjære. Årtusenskiftet nærmer seg.

Samtidig sprer det seg et virus blant de homoseksuelle, et dødelig virus som ingen har sett før. Ansikt til ansikt med sykdommen settes newyorkere på prøve: Prior er smittet, og kjæresten Louis makter ikke å stå ved hans side. I stedet møter han mormoneren Joe, som selv sliter i sitt ekteskap med den angstsyke Harper. Den republikanske advokaten Roy Cohn, tidligere høyre hånd til senator Joseph McCarthy, ser på seg selv som uovervinnelig. Han sitter midt i det politiske edderkoppnettet, men ender selv opp med å bli fanget mellom liv og død.

Alle disse menneskenes veier krysser hverandre, der de kjemper sine kamper rundt sykdom, seksualitet, religion og politikk. Plutselig stiger det også en engel ned i smeltedigelen. Budskapet hun bringer med seg er urovekkende.

Teksten framføres av Anethe Alfsvåg, Bernt Bjørn, Stein Bjørn, Alexander Martinsen, Julian Karenga, Mats Jangås, Maja Skogstad, Trond Peter Stamsø Munch, Siri Brox Johansen og Rikard Toften Holst (kontrabass).

Engler i Amerika består av to deler: Tusenårsriket nærmer seg og  Perestrojka. Lesningen vil vare 6-7 timer til sammen.

Takk til Nationaltheatret for deling av rettighetene.

Rettigheter: Förlaget Teater och Musik