Gå til innhold

Utvik Senior

17. februar 1978 forliste fiskebåten «Utvik Senior» utenfor Senja. Havarikommisjonen konkluderer med feilnavigasjon og grunnstøting. Senjafiskere og etterlatte kjemper en fånyttes kamp  for å endre denne konklusjonen. Etter 24 år fant man motoren på åpent hav. Hva var det som skjedde den kalde februarnatten?

Utvik Senior  er basert på en idé fra Rimfrost produksjoner og utviklet av dramatiker Nina Wester i tett samspill med ensemblet. Intervjuer og reseach rundt forliset av Utvik Senior er utgangspunktet for teksten.

Nina Wester (43) kommer fra Namsos og er utdannet dramatiker og regissør fra Dramatiska Institutet i Stockholm. Hun har gjort produksjoner på blant annet Dramaten, Stockholm Stadsteater, Unga Klara, Riksteatern og Folkteatern samt ved mange teater i Norge. I 2011 vant hun Heddaprisen for Årets forestilling med Vi som er hundre av Jonas Hassen Khemiri ved Rogaland Teater. I perioden 2013-2016 var hun teatersjef ved Hålogaland Teater. Nina er opptatt av utvikling av ny scenetekst og jobber med dette både som regissør og dramatiker. Hun tar ofte utgangspunkt i dokumentarisk materiale i sine arbeider, som er basert på et omfattende researcharbeid og intervjuer. I 2009 skrev hun Som Jerusalem for Stockholm Stadesteter og bestillingsverket Songs across walls of separation for Olavsfestdagene, begge med tematikk knyttet til orientalisme. Hun har også skrevet flere stykker for barn som Fjäderskogen og Love och cirkusfåglarna for Unga Dramaten, og er spesielt interessert i å presentere nye tekster for denne målgruppen. Nå samarbeider hun med Rimfrost om prosjektet Utvik Senior som er inspirert av boken Forlis av Alf R. Jacobsen.

Georg Blichfeldt (samfunnsviter/journalist/lærer) har siden 90-tallet engasjert seg sterkt i saka, etter at han ble nærmeste nabo med en av de etterlatte på Bøvær, Senja. Han har jobbet systematisk for å skaffe ny informasjon i saken, opprettet etterlattgruppen og bistått de etterlatte med kunnskap og erfaring fra sin bakgrunn som journalist og samfunnsviter. På scenetekstivalen medvirker Georg som dokumentarist og konsulent for ensemblet.

Rimfrost produksjoner iscenesetter ny norsk dramatikk basert på egne idéer og konsepter. Produksjonene tar ofte utgangspunkt i dokumentarisk materiale, der foredlingen spenner fra fiksjon til dokumentarisk fremstilling. Tekstlig ligger fortellerteateret og den gode historien til grunn, med variasjon og utforskning i form, virkemidler og målgruppe. Rimfrost produksjoner har base i Tromsø og på Finnsnes.

Medvirkende: Kristine Myhre Tunheim, Alexander Rindestu, Jonas Delerud og Georg Blichfeldt

Manus og regi: Nina Wester

Dramaturg: Kristin Bjørn

Prosjektet er støttet av Fritt Ord, Ferske Scener/Dramatikkens hus og Hålogaland Teater.

www.rimfrostteater.no