Lørdag 22.april kl. 15:00
Rådstua Teaterhus, Speilsalen
En lesning som leter etter alternative måter å diskutere klima på i en scenisk kontekst. Utgangspunktet er boken «Om tiden og vannet» av den islandske forfatteren Andri Snær Magnasson. Rimfrost Produksjoner, regissør Kristine Myhre Tunheim og dramatiker Jenny Svensson står for produksjonen.
I boken blir Jorden mytologisert og anekdoter skrives frem på en måte som gjør jorden til et forhøyet sted. Gjennom å appellere til kjærlighet og fascinasjon heller en skam og uro, gjøres den store tematikken om klima til noe nært og engasjerende.
Magnassons delvis selvbiografiske bok spenner teksten mellom fakta, refleksjon, biografisk materiale og en form for historiefortelling som til tider nærmer seg eventyrfortelling.
Boken spenner over store områder, både geografisk og mer billedlig talt; teksten beveger seg fra Island til Himalaya, fra havdypet til ytterst i atmosfæren, fra norrøn mytologi til buddhisme, fra bestemors kjøkken til store klimakonferanser. I den sceniske adapsjonen av boken ønsker de å bruke scenarier, grep og tankegods fra fortellingene som presenteres, og kanskje lander de i et mer selvstendig verk som beveget seg lenger bort fra boken enn det som kalles dramatisering av teksten.
De er i en tidlig og leken del av prosessen, hvor dramatiker, regissør og skuespillere responderer – og spinner videre – på bokens materiale. Lesingen under Scenetekstivalen vil vise noen eksempler og resultater fra disse utprøvningene.
Jenny Svensson (f. 1983) er oppvokst i Stockholm og flyttet til Tromsø 2008. Hun har bachelor i dans fra Laban Centre of Contemporary Dance i London (2008) og har gått det to-årige forfatterstudiet på Norges Arktiske Universitet i Tromsø (2016). Hun arbeider som frilansende dramatiker, forfatter, dansekunstner og kritiker. Jenny både skaper og produserer egne produksjoner, og samarbeider med andre kunstnere og grupper. Jennys arbeid er preget av hennes bakgrunn innenfor både dans og tekst, og selv om hennes verk ofte skiller seg tydelig fra hverandre i tematikk og form så er kroppen som bærer av identitet, og dess søken etter sin plass i verden, ofte en motor, eller til og med et premiss.
Hun har tidligere samarbeidet med Rimfrost Teaterproduksjoner, som dramatiker for barneforestillingen Tobias og dagen det smalt som vant Heddaprisen for Årets barneforestilling 2018. Hennes seneste produksjon var det tverrfaglige prosjektet Pohjonen – Davvi – Nord (une expérience magnifique) som var et samarbeid med Kvääniteatteri, svenske Tornedalsteatern, finske Piste Kollektiv og regissør Ida Løken Valkeapää som turnerte i nordlige Skandinavia høsten 2022.
Medvirkende:
Dramatiker – Jenny Svensson
Regi, idé og konsept – Kristine Myhre Tunheim
Dramaturg – Rania Broud
Skuespillere – Alexander Rindestu, Ellen Andreassen, Andrea Vik