Gå til innhold

SALLIKAA LASTEN TULLA MINUN TYKÖNI

Lørdag 22.april kl. 13:30
Rådstua Teaterhus

Sceneteksten handler om en kvinnes tilknytning og løsrivelse fra en nordlig fundamentalistisk religion. Livet innenfor, kampen om løsrivelse og kostnadene ved å stå alene utenfor. Teksten omhandler sosial kontroll, tro, familiebånd, svik, overgrep, kjærlighet, selvforakt, barn, selvrealisering og kvinnekamp. Er det mulig for henne gå videre med verdighet?

 

Inger Birkelund har stått på scenen som utøver i ulike forestillinger, både med egne fortellinger og i samarbeid med andre utøvere. Hun har skrevet teatermanus og monologer. Hennes tekster har ofte en personlig innfallsvinkel, og har som fellestrekk at de løfter fram enkeltmennesker og hendelser fra egen historisk og kulturell bakgrunn i Nord-Troms.

 

KVÄÄNITEATTERI
17. september 2022 ble Kvääniteatteri AS stiftet på Halti i Nordreisa. På kvelden var det urpremiere på teatrets første profesjonelle forestilling «Näkymätön kansa – Det usynlige folket». Forestillingen fikk en fantastisk mottakelse fra publikum og presse.

Forestillingens mål var å synliggjøre den kvenske kulturen for oss selv og for publikum – å gjøre det usynlige folket synlig. Åpningsforestillingen markerte med det starten på en kontinuerlig kunstnerisk samtale om hva det kvenske kan være, en samtale Kvääniteatteri bygger hele sin kunstneriske virksomhet rundt.

Kvääniteatteri sitt formål er å skape og formidle kvensk scenekunst i en spagat mellom tradisjon og kreativitet – og bringe dette ut til folket, både nasjonalt og internasjonalt. Gjennom å løfte frem kvenske stemmer skal vi skape underholdning, engasjement og debatt. Vi skal bidra til å ivareta språket, bygge identitet og kultur samt synliggjøre utfordringer for kvener spesielt og minoriteter generelt.

EU-PROSJEKT
Kvääniteatteri ble i 2022 med i EU-prosjektet «Phōnē – giving minority languages a voice». I prosjektet deltar 8 minoritetsteatre fra 8 europeiske land: fra Nederland et frisisk minoritetsteater, et bretonsk teater fra Frankrike, et jødisk fra Romania, et gælisk fra Spania, et ladinsk fra Italia, et keltisk fra Irland, et sorbisk fra Tyskland og altså et kvensk teater fra Norge.

Gjennom prosjektet skal en dramaturg fra hvert av de deltakende minoritetsteatrene delta i en MasterClass og med mentorhjelp fra prosjektet utvikle et manus på minoritetsspråket. Inger Birkelund deltar på vegne av Kvääniteatteri med «Sallika lasten tulla minun tyköni»

 

Medvirkende
Dramatiker: Inger Birkelund
Dramaturg: Frank Jørstad
Skuespiller: Sara Maria Maliniemi Lindbach

Språk: Kvensk og norsk